Wetenschap bewijst: een baard maakt je écht aantrekkelijker!

Onderzoekers hebben ontdekt dat vrouwen zich eerder aangetrokken voelen tot mannen met stoppelbaardjes voor korte flings, en dat mannen met een volle baard weer de voorkeur hebben voor langetermijnrelaties. Studie co-auteur Barnaby Dixson, van de School of Psychology aan de Universiteit van Queensland in Australië publiceerde zijn bevindingen in het Journal of Evolutionary Biology.

Wel of niet mannelijk?

Wat een man aantrekkelijk maakt voor een vrouw, is een vraag die onderzoekers al tientallen jaren verdeelt. Volgens Dixson en collega’s hebben onderzoeken aangetoond dat mannen met meer mannelijke gelaatstrekken – zoals een bredere kaaklijn en een meer uitgesproken wenkbrauwrug – op de korte termijn als aantrekkelijker worden beschouwd. In andere studies hebben onderzoekers gesuggereerd dat voor langdurige relaties vrouwen de voorkeur geven aan mannen met minder mannelijke gelaatstrekken, omdat ze ervaren dat ze meer zorgzaam en attent zijn.

Dus waar past gezichtshaar in? Hoewel baarden over het algemeen als een mannelijker gelaatstrek worden beschouwd, zijn de resultaten gemengd over hoe ze de paringsvoorkeuren van vrouwen beïnvloeden. Sommige studies hebben bijvoorbeeld gesuggereerd dat mannen met gezichtshaar de voorkeur hebben voor langdurige relaties boven gladgeschoren mannen, hetgeen in tegenspraak is met de opvatting dat vrouwen op korte termijn kiezen voor meer mannelijke mannen.

Voor hun studie wilden Dixson en collega’s verder onderzoeken hoe gezichtshaar de aantrekkelijkheid van een man voor korte- en langetermijnrelaties beïnvloedt. De onderzoekers fotografeerden 36 mannen in drie stadia van gezichtshaar: gladgeschoren, lichte stoppels (5 dagen haargroei), zware stoppels (10 dagen haargroei) en een volle baard (ten minste 4 weken niet-getrimde haargroei). Bovendien werden de foto’s van 16 van deze mannen met variërende gezichtshaargroei gemanipuleerd om er mannelijker of vrouwelijker uit te zien.

One night stand of lange relatie?

De onderzoekers vroegen 8.520 vrouwen om de normale en gemanipuleerde foto’s te bekijken en te beoordelen hoe aantrekkelijk ze elke man in het algemeen vonden, en hoe aantrekkelijk ze waren voor korte- en langetermijnrelaties. “De voorwaarde van de ‘kortetermijnaantrekkelijkheid’ vroeg de deelnemers om de mannen te beoordelen bij het voorstellen van het type persoon dat aantrekkelijk zou zijn in een kortetermijnrelatie. Dit houdt in dat de relatie niet lang zal duren,” leggen de auteurs uit.

“De voorwaarde van de ‘aantrekkelijkheid op de lange termijn’ vroeg de deelnemers om zich voor te stellen dat ze op zoek waren naar het type persoon dat aantrekkelijk zou zijn in een langdurige relatie. Voorbeelden van dit soort relatie zijn onder meer iemand met wie je wilt intrekken, naar beneden en willen op een gegeven moment trouwen ‘, voegen ze eraan toe.

De resultaten

Over het algemeen, onder mannen die gladgeschoren waren, werden mannelijke gezichten als minst aantrekkelijk beschouwd, gevolgd door vrouwelijke gezichten. Niet-gemanipuleerde gezichten werden als het aantrekkelijkst beoordeeld. Bij het beoordelen van de effecten van gezichtshaar op het oordeel van vrouwen over de aantrekkelijkheid, vond het team dat mannen met lichte en zware stoppels het aantrekkelijkst werden geacht, vergeleken met volbaarde en gladgeschoren mannen.

Als het ging om relaties, vonden de onderzoekers echter dat vrouwen met een volle baard het meest aantrekkelijk waren voor langdurige relaties, terwijl lichte en zware stoppels het meest aantrekkelijk werden geacht voor korte-termijnrelaties. “Baarden kunnen tevens de onaantrekkelijke kenmerken maskeren van het hebben van overdreven vrouwelijke of mannelijke gezichtsvormen,” zeggen de auteurs.

Kortom: ben je op zoek naar een spannende date? Laat dan een stoppelbaardje staan. Wil je als trouw en een echte langetermijn partner overkomen? Dan is een lange baard the way to go. En gladgeschoren? Dat is alleen een goede optie als je een écht sterke kaaklijn á la Henry Cavill hebt. Niet voor iedereen weggelegd, dus…