Laat je baard groeien met dit bewezen middel (het werkt écht!)

Om maar gelijk verdenkingen uit de wereld te helpen: Néé, we proberen je in dit artikel niets te verkopen. Wel willen je graag kennis laten maken met een middel dat haar effect ruimschoots bewezen heeft als het aankomt op haargroei, zowel op het hoofd als op je gezicht. Het blijkt namelijk dat mannen niet alleen bezig zijn met de follikels op hun hoofd – velen willen ook meer haar op hun gezicht. En hoewel er tal van behandelingen zijn die haaruitval tegengaan, is er slechts één die haar op je gezicht kan laten groeien: minoxidil.

Dihydrotestosteron (DHT)

Je zou het niet verwachten, maar haaruitval en baardgroei zijn nauw met elkaar verbonden. Wat ze namelijk met elkaar gemeen hebben is een hormoon genaamd dihydrotestosteron (DHT). DHT wordt gevormd wanneer testosteron – het mannelijke hormoon – interageert met 5 alfa-reductase. En volgens de wetenschap is DHT 2,5 tot 10 maal krachtiger dan gewoon testosteron. De effecten van DHT zijn het meest merkbaar tijdens de embryonale ontwikkeling en de puberteit. Het maakt je lichaam harig, je baard groeit en het haar op je hoofd valt uit.

Dat klopt, DHT is verantwoordelijk voor alle drie deze dingen. Als je erover nadenkt, is het eigenlijk best raar: hetzelfde hormoon kan het tegenovergestelde effect hebben, afhankelijk van waar het wordt ‘gebruikt’. DHT laat het haar op je hoofdhuid uitvallen, maar zorgt elders weer voor meer haargroei.

“Maar als je geen harige gorilla met een kaal hoofd wilt worden om alleen een beetje gezichtshaar te laten groeien, is er een behandeling voor haaruitval die je het beste van beide werelden geeft: Minoxidil”

En om dingen nog ingewikkelder te maken, is er nog iets anders om in de mix te gooien: receptoren. Hormonen zoals DHT kunnen alleen veranderingen in het lichaam veroorzaken als ze zich binden aan hormoonreceptoren. En verschillende mensen kunnen volledig verschillende distributies van hormoonreceptoren hebben.Dit betekent in feite dat het hebben van hoge niveaus van DHT geen garantie is voor kaalheid … of een baard. Sommige mannen kunnen lage DHT-niveaus hebben, maar toch een dikke, bossige baard laten groeien als ze een overvloed aan DHT-receptoren in hun baardgebied hebben.

Volg je het nog een beetje? Goedzo!

Waarom de meeste behandelingen voor haaruitval niet werken voor baarden

Er zijn een aantal behandelingen voor haaruitval die werken door de DHT-niveaus te verlagen. Finasteride en dutasteride blokkeren bijvoorbeeld respectievelijk ongeveer 70% en 90% van DHT. Ze doen dit door 5 alpha-reductase niveaus te verlagen, waardoor testosteron wordt geconverteerd naar DHT. Maar als je bezig bent met het groeien van een grote, volle baard, is dit precies wat je niet wilt!

Zoals eerder vermeld, heeft DHT volledig verschillende effecten op verschillende delen van het lichaam. Het laat het haar op je hoofdhuid uitvallen, maar het heeft het tegenovergestelde effect in het baardgebied: het maakt het haar eigenlijk dikker.

Als het je niet uitmaakt om wat haar op je hoofdhuid te verliezen, zijn er een paar dingen die je kunt doen om de DHT-niveaus te verhogen (hoewel ze niet noodzakelijkerwijs raadzaam zijn). Er is bijvoorbeeld bewijs dat creatinesuppletie de DHT-niveaus verhoogt. Het lijkt ook dat suikerhoudende, snelverterende koolhydraten een hormonale reactie veroorzaken die ook leidt tot verhoogde DHT. Maar als je geen harige gorilla met een kaal hoofd wilt worden om alleen een beetje gezichtshaar te laten groeien, is er een behandeling voor haaruitval die je het beste van beide werelden geeft: Minoxidil.

Waarom is Minoxidil anders?

Niemand weet precies hoe, maar minoxidil is in staat om haar op kale hoofdhuid te laten groeien. Het heeft echter niets met DHT te maken – Minoxidil heeft een heel ander werkingsmechanisme. Minoxidil is een vaatverwijder (middel om bloedvaten te verwijden), behorend tot de groep medicijnen genaamd ‘potassium channel openers’ (PCO’s). Het werd oorspronkelijk gebruikt als een orale medicatie tegen hoge bloeddruk, maar bij sommigen gebruikers werd onbedoelde haargroei waargenomen. Vervolgens zijn ze het stofje gaan isoleren tot er een werkend haargroeimiddel uit is ontstaan.

We weten dat Minoxidil een vasodilatator is. Met andere woorden, het verwijdt de bloedvaten. Maar haaruitval lijkt niets te maken te hebben met de bloedstroom. Niet alleen dat, er zijn tal van andere vaatverwijders die geen enkel effect hebben op haaruitval! Dus hoe verhoogt Minoxidil de haargroei? Een voorgestelde suggestie is dat Minoxidil iets te maken heeft met prostaglandinen.

In feite weten we nu dat er meer met haaruitval gemoeid gaat dan alleen DHT. Maar hoe minoxidil ook werkt, het heeft niets met DHT te maken. Je kan het dus op je gezicht gebruiken zonder je zorgen te maken dat je kaal wordt.

Krijg ik van Minoxidil een baard, ook al heb ik nu geen baardgroei?

Het antwoord is ‘Ja’. Helaas zijn er weinig klinische onderzoeken geweest die het hebben getest, maar wereldwijd zijn er duizenden bereidwillige proefkonijnen geweest die Minoxidil op hun eigen gezicht hebben getest. Het resultaat is verbluffend. We hebben rondgekeken op verschillende fora en websites voor mensen die Minoxidil hebben gebruikt (er zijn zelfs hele Facebook community’s voor), en in bijna alle gevallen melden mensen dat Minoxidil na gebruik van 1-6 maanden geresulteerd heeft in een aanzienlijke groei van nieuw gezichtshaar, evenals een verdikking van het bestaande haren.

Dan de vraag: hoe werkt het? Minoxidil is een vloeibaar of schuimachtig middel (afhankelijk van je voorkeur) dat je elke ochtend en avond op je gezicht moet smeren, uiteraard alleen op de plekken waar je ook daadwerkelijk baardgroei wilt kweken. Dat gezegd hebbende, lijkt het nogal wat tijd te kosten om een ​​volle baard te laten groeien. De beste resultaten zijn meestal afkomstig van gebruikers die Minoxidil gedurende minstens 1 jaar hebben gebruikt. Het vereist dus toewijding, maar het middel werkt absoluut voor baardgroei.

Zijn er bijwerkingen bij het gebruik van Minoxidil?

Omdat minoxidil voor het eerst werd gebruikt als een medicijn voor het verlagen van de bloeddruk, kan het, bij opname door de huid, enkele symptomen veroorzaken die verband houden met een lagere bloeddruk. Een kort lijstje van zaken die je kán verwachten, maar lang niet altijd voorkomen, zijn: hoofdpijn, een droge huid, waterretentie, droge huid, vermoeidheid en extra ongewenste haargroei.

Hoe kom ik aan Minoxidil?

Nou ja, dat is momenteel nogal een probleem. Sinds eind 2016 is Minoxidil in Nederland namelijk verboden in de vrije handel. De vrije handel van Minoxidil producten in Nederland is niet toegestaan omdat Minoxidil onder de Nederlandse geneesmiddelenwet valt. Dit geldt overigens alleen voor Nederland: in vrijwel alle andere landen is het spul gewoon normaal te koop. Een beetje creatief zoeken op Ebay.nl biedt je al heel wat mogelijkheden.

Gemiddeld betaal je zo’n 30 euro voor genoeg Minoxidil om drie maanden vooruit te kunnen. Voor een tientje per maand loop je er dus binnenkort met een volle baard bij!

Om af te sluiten laten we je graag wat resultaten zien van personen die op internet verslagen hebben bijgehouden van hun Minoxidil gebruik. De resultaten zijn in veel gevallen geweldig.

Bron: Mannenblog