Houd ook in deze hitte je baard in topconditie met deze tips

Was je net van plan om je baard af te scheren om je wat lekkerder te voelen in deze hitte? Stop dan onmiddellijk, want er is namelijk niets van waar dat je lichaamstemperatuur wordt beïnvloed door je baard. Heb je toch het idee dat je wel wat meer koelte kan gebruiken in, rondom en onder je baard? Volg dan onderstaande tips!

Volgens onderzoeken moet de huid worden bedekt met minimaal 1.000 haren per vierkante centimeter, zodat het haar het warmteverlies effectief kan verminderen: dat is hetzelfde als de vacht van een konijn. En alhoewel we allemaal een volle baard willen, is de kans klein dat we zóveel haar hebben. Het gemiddelde volwassen menselijke hoofd heeft slechts 200 tot 300 haren per vierkante centimeter.

Houd het gehydrateerd

Er is weinig zo belangrijk voor je lichaam, maar ook voor je baard, dan goed gehydrateerd blijven. Zeker in de warme zomermaanden. Drink daarom voldoende water. Je kunt naast het drinken van water ook wat meer op water gebaseerd voedsel eten zoals komkommers, broccoli, tomaten, watermeloen, kiwi en appels.

Houd het schoon

Houd je baard schoon. Er is geen twijfel mogelijk, je gaat zweten. De verhoogde warmte in combinatie met de kans dat je actiever bent tijdens de zomermaanden, betekent dat zweet zich onder je baard verzamelt. Dit in combinatie met je normale afscheiding van huidcellen kan leiden tot opbouw van zweet en vocht, wat resulteert in uitdroging en irritatie. Als je je niet aan de juiste baardverzorging houdt, leidt dit tot krassen op je gezicht, met meer irritatie en dus meer jeuk tot gevolg. Het eindresultaat is schade aan je baard.

Houd het vochtig

Het is belangrijk om je baard goed geolied te houden. Het is een bekend feit dat zonlicht baarden uitdroogt. Dat is misschien niet alarmerend in de wintermaanden of dagen van bewolking. In de zomer houdt de zon echter gewoon van schijnen. De kans dat je een langere tijd in de zon bent, is groter. Door een baardolie aan uw dagelijkse routine toe te voegen, kun je het droogproces verminderen.

Houd het gestyled

Warmte en vochtigheid kunnen rare dingen aan het haar doen. Met het vele aanwezige zweet is er een kans dat je baard verstrikt raakt. Door een baardborstel te gebruiken om eventuele klitten die zich hebben gevormd te verwijderen, kun je voorkomen dat je baardharen uittrekt, zodat je je baard niet beschadigt en de pijn bespaart die wij mannen met baard kennen en haten.